Teknoloji

Uzayda rekabet büyüyor… Çin ulusal dünya rekoru kırdı!

Çin, Perşembe günü 41 uydulu Long March 2D roketini fırlatarak tek bir görevde uzaya en çok uydu gönderme konusunda yeni bir ulusal rekor kırdı.

Çin haber ajansı da roketin Shanxi eyaletindeki Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi’nden yerel saatle 13:30’da fırlatıldığını bildirdi.

10 YIL İÇİNDE AY’A ASTRONOT GÖNDERMEK İSTİYOR

Çin’in yörüngedeki uzay istasyonu için üç kişilik bir mürettebat fırlatmasından haftalar sonra gerçekleşen bu uçuşun amacı, on yıl sona ermeden astronotları Ay’a göndermek. Bu görev, Uzun Yürüyüş roket serisinin 476. uçuş göreviydi.

Uydular esas olarak ticari uzaktan algılama hizmetleri ve ilgili teknoloji doğrulaması sağlayacak. Bu uyduların çoğu (36 adet), Çin’in kendi geliştirdiği ilk ticari uzaktan algılama uydu sistemi olan Jilin-1 serisi ile ilgilidir.

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre, Perşembe günkü lansmanın ardından Jilin-1 uydularının sayısı 108’e yükseldi ve Çin’in 100’den fazla uzaktan algılama uydusundan oluşan ilk ticari takımyıldızını oluşturdu.

Çin, 2015 yılında 420 kilogram ağırlığındaki ilk Jilin-1 uydusunu fırlattı. Ancak ülke, ağırlığı son sekiz yılda sadece 22 kilograma düşürdüğünü iddia ediyor.

ABD, ÇİN VE RUSYA’NIN UZAYDA SAVAŞI

Çin’in uzay bölümündeki hızlı ilerlemesi, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerle dünya dışı bir rekabete yol açtı. Bloomberg’in bu ayın başlarında yayınladığı bir rapora göre, ABD Uzay Kuvvetleri, yörüngedeki nesneleri etkisiz hale getirebilecek veya onlara zarar verebilecek Çin veya Rus uzay gemilerinin izini sürmek için kendi uydu takımyıldızını fırlatmaya hazırlanıyor.

Bloomberg’in haberine göre, ‘Silent Barker’ kod adlı proje kapsamındaki uydular Dünya’nın yaklaşık 22.000 mil (35.400 kilometre) üzerinde ve jeosenkron yörünge olarak bilinenle aynı hızda yörüngede olacak.göre yerleştirilecektir.

KAYNAK: HABER7

adilcevaz-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu