Haber

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk dünyasının Akdeniz’e açılan penceresidir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihteki yerini alırken bir bakıma tüm Türk dünyasının Akdeniz’e açılan penceresi, kapısıdır. Siyaset açısından da, ekonomi açısından da, deniz hakkımız açısından da son derece önemli bir milli değerdir. Kıbrıs budur.” söz konusu.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere katılmak üzere kente gelen Tatar, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve Vali Mükerrem Ünlüer’i makamında ziyaret etti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde “Son Gelişmeler Çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Önemi” konulu konferansa katılan Tatar, adanın tarihi, Türk milletinin çabaları ve Kıbrıs’ın kuruluş tarihi hakkında bilgi verdi. Konuşmasında KKTC.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücahit ve direniş ruhu sayesinde Rum tarafının yaptığı katliam karşısında yıkılmadıklarını, örgütlenebildiklerini ve zor günleri Türkiye ile istişare içinde atlattıklarını ifade etti.

KKTC’nin dünya çapında çeşitli uluslararası toplantılara Türkiye’nin desteğiyle katıldığını belirten Tatar, KKTC’nin devlet yapısının demokratik düzen ve ona bağlı kurum ve kuruluşlardan oluştuğunu söyledi.

Mavi Vatan’ın jeopolitik açıdan önemli olduğunu ve birçok devletin burada pozisyon almaya çalıştığını belirten Tatar, “Akdeniz’de yaşanan stratejik ve jeopolitik gelişmelerle birlikte her devletin orada pozisyon almaya çalıştığını görüyoruz. Böylelikle bir tarafta Amerikalılar, diğer tarafta Ruslar ve Fransızlar, Libya’ya kadar uzanan o coğrafyada pek çok millet, o bölgedeki doğal zenginliklerden ve diğer bazı gelişmelerden nasibini alıyor. Hatta Çin’in oraya gitmek istediğini söyledikleri bir durum var. Baktığınızda iddiaya göre dünya ticaretinin, doğal kaynak ve zenginlik ticaretinin yüzde 70’i bu bölgeden geçiyor.” dedi.

Tatar, uluslararası görüşmelerde Karpaz Burnu başta olmak üzere KKTC’nin hiçbir bölgesinden taviz vermediklerini belirtti.

Karpaz Burnu ile Türkiye’den geçen ikmal yollarının birbirine çok yakın olduğunu belirten Tatar, bölgenin başkalarının elinde olmasının Türkiye’nin ve Türk dünyasının güvenliğini yüzde yüz olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Kıbrıs’ın stratejik değerine değinen Tatar, şunları söyledi:

“Kıbrıs, milli güvenliği yüzde 100 etkileyen bir takım hukuki ve stratejik kazanımların yer aldığı bir lokasyondur. Sadece orada yaşayan bizler için değil, deniz yetki alanları ve mavi vatanın hemen üstündeki havalimanı açısından da çok önemli. Kıbrıs neden değerlidir.Bu yüzden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Türkiye’yi bağımsız bir Türk devleti olarak yaşatmamız gerektiğini sık sık görüyoruz.Bu değerlendirmeleri hem televizyon ekranlarında hem de siyasi açıklamalarda sıklıkla görüyor ve duyuyoruz. Kuzey Kıbrıs tarihteki yerini alıyor, bir bakıma tüm Türk dünyasının Akdeniz’e açılan penceresidir. “Siyasi, ekonomik ve aslında deniz hakkımız açısından olağanüstü değerli bir milli değerdir. Kıbrıs budur.”

Tatar, konferansa katılan Kıbrıs gazilerine fedakarlıklarından dolayı teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Alptekin Yasım, Ersin Tatar’a fahri doktor cübbesini takdim ederek diplomasını verdi.

basyayla-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu