Haber

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur: Sokak sütü asla tüketilmemeli

KERİM UĞUR

TMMOB Beslenme Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, “Sokak sütü hileye karşı son derece hassas ve dışarıdan bulaşma olabiliyor, soğuk zincirin sık sık kırıldığını, taşındığını görebiliyoruz. Normal havadaki ortam sıcaklığındaki kutularda. Diğer ürünler, su ve diğer bozulmayı önleyen katkı maddeleri.’Maalesef madde eklendiğini göremiyoruz. Bu nedenle kesinlikle sokak sütü tüketilmemelidir.”

Uğur Toprak, 1 Haziran Dünya Süt Günü vesilesiyle, ANKA Haberler Süt tüketiminin önemi hakkında Kuruma değerlendirmelerde bulundu. Toprak dedi ki:

“SÜT TÜKETİMİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

“Son yıllarda yaşadığımız enflasyonist ortam nedeniyle süt üretiminde ciddi sıkıntılar yaşadık. Dünyada dokuzuncu, Avrupa’da üçüncü olmamıza rağmen maalesef süt üretimindeki artış nedeniyle çok sayıda inek departmana gönderildi. Bu enflasyonist ortamda yem fiyatları ve diğer fiyatlar süt üretiminde ve süt üretiminde düşüş olacağı bilinmekte ve maalesef süt fiyatları da yükselmekte bu nedenle insanların süte erişiminde önemli sorunlar oluşmaya başlamıştır. Beslenmenin bir hak olduğu ve sütün bu besinlerden biri olduğu ortaya çıktı.Özellikle kalsiyum ve fosfor diş ve kemik gelişimi için değerlidir.Yine TİP2 diyabetin düşürülmesinde değerlidir.Bu nedenle en az bir bardak tüketilmesinde fayda vardır. Her gün süt ve süt ürünleri” dedi.

“SOKAK SÜTÜ TÜKETİLMEMELİ”

Vatandaşları süt tüketimi konusunda uyaran Başkan Toprak, şunları söyledi:

“Hangi sütün içileceği değerli bir nokta. Maalesef sokak sütü rağbet görüyor ve beslenme eğitimi almayan bireyler tarafından ciddi bir bilgi kirliliği yaratılıyor. Önerdiğimiz süt ya Pastörize ya da UHT ambalajlı süt tüketimi. Çiğ süt ise tüketilecekse yeniden paketlenmiş çiğ süt tercih edilmelidir.Çünkü sokak sütü hileye son derece açıktır ve özellikle dışarıdan bulaşma olabilir.Birden fazla kez soğuk zincirin kırıldığını ve her gün kolilerde taşındığını görmekteyiz. normal havalarda ortam sıcaklığında maalesef yağın çıkarıldığını ve diğer artefaktların eklendiğini görebiliyoruz su ve bozulmayı önleyici diğer katkı maddeleri ekleniyor bu nedenle sokak sütü tüketilmemeli sokak sütü alınca gidiyoruz kaynatma işlemi ile gerçekleşir ve bu kaynatma işlemi açık ortamda yüksek sıcaklıkta olduğu için bir takım besinler kaybedilir.Biz sadece beyaz su tüketiyoruz.Ancak pastörizasyon ve sterilizasyon dediğimiz işlemlerde ısıl işlem uyguluyoruz. Dışarıdan bir katkı eklemek kesinlikle mümkün değildir, bu yanlış bir bilgidir.

“OKUL SÜTÜ PROJESİ DEVAM ETMELİ”

Toprak, yerel yönetimler ve hükümetin vatandaşlar için süt dağıtım projelerine devam etmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“İzmir’de süt kuzusu projesi son derece önemli ve düzenli bir şekilde ilerliyor. Okul sütü projesi de merkezi hükümet tarafından başlatıldı ancak daha sonra ara verildi ve durduruldu. Okul sütü projesi uygun koşullarda çiftçiyi mutlaka rahatlatacaktır. , ama özellikle kooperatifler bunun için esas alınabilir.Okul sütü projesinin tekrar geri getirilmesi lazım ki sağlıklı nesiller yetiştirebilelim.”

Kaynak: ANKA / Sağlık

haberlice.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu