Haber

Başkan Tunç Soyer, İzmir’in yeni metrosunda üniversite öğrencileriyle buluştu

Narlıdere Metrosu’nun sonlarına doğru

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ömrü dolan ve 2023 yılında açılması planlanan Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu’nda üniversite öğrencileriyle incelemelerde bulundu. Çağdaş istasyonunda gençlerle sohbet eden Başkan Tunç Soyer, “Bizler İzmir’i demir ağlarla öreriz dedi, örüyoruz.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında hizmete girecek olan Narlıdere-Fahrettin Altay Metro Hattı’ndaki son etap çalışmalarını inceledi. Üniversite öğrencileriyle Çağdaş Gar’da buluşan Önder Tunç Soyer’e, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Ozan Yılmaz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanı Mehmet Ergenekon eşlik etti. Gençlerle sohbet eden Önder Tunç Soyer, kentteki raylı sistem projeleri hakkında bilgi verdi.

“Ütülerle örelim dedik örüyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Treni indirip en geç Mart veya Nisan ayına kadar ilk test seferlerini yapmak istiyoruz. Ondan sonra da ağustos veya eylül gibi açmayı düşünüyoruz. Ne yazık ki bu ekonomik koşullar bizim de belimizi büküyor. Mutfakta yangın çıktığı söyleniyor ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mutfağında yangın çıktı. Maliyetlerimiz de çok ağır ama mali yapımız güçlü olduğu için yıkılmadık, ayaktayız. devam ediyoruz. 2023 yılında hem Narlıdere Metrosu’nu hem de Çiğli Tramvay’ı hizmete açmayı hedefliyoruz. Buca Metrosu da bu ortada başladı. Bizim de büyük hayalimizdi, İzmir tarihinin en büyük projesiydi. Gaziemir-Karabağlar metro projesi de hazır. ‘Şehrimizi demir ağlarla kuracağız’ dedik, örüyoruz” dedi.

“Mümkün olduğunca yer altına taşımamız gerekiyor”
Raylı sistemin her açıdan daha cazip bir ulaşım sistemi olduğunu söyleyen Lider Tunç Soyer, “Çok temiz bir ulaşım modeli. Şehrin tepesi çok kaotik hale geldi. Lastiği yorgun araçlar, otobüsler, arabalar trafiği kilitledi. Aşağıdan bir kanal açarsak yukarıdakileri rahatlatırız. İnsanlara daha modern, daha konforlu bir ulaşım imkânı sağlayacağız. Maliyet de düşüyor. Uzun vadede ekonomik olarak çok çekici, kentsel konfor ve yaşam kalitesi açısından çok çekici ve daha temiz. Sonuçta, karbon emisyonlarına da üzülüyoruz. İleride bu bizim için çok daha ciddi sorunlar yaratacaktır. Tüm modern dünyada olduğu gibi ulaşımı da mümkün olduğu kadar yer altına taşımamız gerekiyor.”

“Siz gençler bu ülkenin sahiplerisiniz”
Gençlerden umutlu olduğunu dile getiren Lider Soyer, “Siz gençlerden ışık ve umut buluyoruz. Sizler bu ülkenin sahiplerisiniz” dedi.

Gençliğinde hep siyasete yöneldiğini söyleyen Soyer, “Üniversiteye başladığımda günlük tutuyordum. Günlüğüme kesinlikle siyaset yapacağımı ve Türkiye ile ilgili söylemek istediklerimin olduğunu yazdım. Aslında ortaokul ikinci sınıfta başlıyor hayatı, memleketimi sorgulamam. Ondan asla vazgeçmedim. Benim için siyaset hayatı dönüştürme sanatıdır. Siyaset büyük ve değerli bir iştir. Bu kadar çirkinleştiğine bakmayın. Bu siyaset değil; İnsanları gülümsetmek, güzelleştirmek, hayatı güzelleştirmek. Bununla ilgili bir şey siyasettir. Bunların hiçbiri şanslı değil. Bu topraklarda farklı bir yaşam kurabiliriz. Cennet bir coğrafyadayız” dedi.

Narlıdere Metro hattında ağır tempo
İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanı Mehmet Ergenekon, hatta yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek, “Mart ayı sonunda trenleri hatta alacağız. Hedefimiz hattı işletmeye açmak. Cumhuriyetin 100. yılında Ağustos veya Eylül ayına kadar yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Bornova Evka 3’ten Narlıdere Kaymakamlığına direkt ulaşım
Fahrettin Altay-Narlıdere metro hattında; 14 bin 183 metre olan 12 bin 528 metrelik demiryolu inşaatının yüzde 88’i tamamlandı. Yürüme yolu montaj ve ray kaynak işleri devam etmektedir. İstasyonların hafriyat ve destek işlerinin %100’ü tamamlandı. Betonarme üretimi devam etmektedir. İstasyonlarda elektrik ve elektromekanik işler devam ediyor. Yaklaşık 7.2 kilometre uzunluğundaki Fahrettin Altay-Narlıdere Kaymakamlığının ortasında 7 adet istasyon olacak. Büyükşehir Belediyesi bu sinirle hafif raylı sistem ağındaki istasyon sayısını 24’e, raylı sistem uzunluğunu ise 186,5 kilometreye çıkaracak. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Bornova EVKA-3’ten metroya binenler doğrudan Narlıdere Kaymakamlığına gidebilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu