Ekonomi

Almanya’da iflaslarda artış eğilimi sürüyor

Almanya’da şirket iflaslarında bir yıl önce başlayan artış devam ediyor. Merkezi Wiesbaden’de bulunan Federal İstatistik Dairesi’nin açıklamasına göre, Temmuz ayında şirket iflasları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 arttı. Haziran ayında iflaslardaki artış oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 olarak kaydedildi.

Almanya’da şirket iflas edenlerin sayısı ancak ilgili mahkemenin iflas kararı vermesinin ardından istatistikler geçiyor. Bu nedenle açıklanan rakamların yaklaşık üç ay önce yapılan iflas başvurularını yansıttığı belirtiliyor.

MART AYINDA YÜZDE 19 ARTIŞ

Almanya’da şirket iflaslarında artış eğilimi Ağustos 2022’de başladı. Kesin rakamlara göre 2023 Mayıs’ta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 1478 şirket iflas etti. Mahkemeler, alacaklıların iflas eden şirketlerden talep ettiği miktarın 4 milyar euro olduğuna dikkat çekti.

En çok iflaslar nakliye ve depolama departmanlarında kaydedilirken, bunu taşeronlar tarafından gerçekleştirilen çeşitli ekonomik hizmet şubeleri izledi. En az iflas bildiriminin ise elektrik tedarik şubesinden geldiği kaydedildi.

Almanya’da koronavirüs pandemisi döneminde şirketlere hem devlet yardımları sağlandı hem de şirketlerin iflas ilan etme zorunluluğu geçici olarak devre dışı bırakıldı. Bu nedenle son yıllarda iflas sayısı pandemi ve elektrik krizine rağmen çok düşük seviyede kaldı. Uzmanlar bu nedenle bu yıl iflas sayısında bir artış öngörüyor. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu