Haber

Türkiye-İran sınırında sınır güvenlik duvarıyla ve teknolojik sistemlerle korunuyor

Türkiye-İran sınırındaki güvenlik duvarı, gece görüş cihazları ve termal kameralarla 7 gün 24 saat izlenerek bölgede kuşların uçmasını engelliyor.

Askerlerin 7/24 teyakkuz halinde olduğu Türkiye-İran sınırında, sınırın fiziki güvenliğini sağlamak amacıyla etrafı tel örgü ile çevrili, her biri 3 metre 30 santimetre kalınlığında modüler beton duvar sayesinde. , teröristlerin sızma girişimleri, kaçak ve düzensiz göçmenlerin geçiş girişimleri ve kaçakçılık faaliyetleri engellenmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı’na bağlı ASELSAN tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen son sistem termal kameraların yüksek görüntü kalitesi sayesinde gece gündüz sınırda gözetleme yapılabilmektedir. Türkiye-İran ucunun 87 kilometresini oluşturan Ağrı’da 2023 yılında gerçekleştirilen denetim ve operasyonlarda ileri teknoloji sayesinde 2 bin 250 düzensiz göçmen yakalandı. Ağrı İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından bu yıl içinde toplam 2 bin 59 düzensiz göçmen charter ve tarifeli seferlerle sınır dışı edilirken, göçmen kaçakçılığı suçundan gözaltına alınan 87 şüpheliden 23’ü tutuklandı. Göçmen kaçakçılığında kullanıldığı tespit edilen 23 araç ele geçirildi.

“Bu yıl 13 bin 800 göçmen sınırda engellendi”

84 kilometrelik modüler sınır duvarının donatıldığı teknolojik sistemlerle ilgili açıklamalarda bulunan Ağrı Valisi Osman Varol, duvarın örülmesinin ardından düzensiz göçmen, kaçakçılık ve terör alanında önemli başarılar elde ettiklerini belirterek, ” 87 kilometrelik hudut sınırımızın yaklaşık 84 kilometresinde modüler hudut duvarı tamamlandı.Bu metre uzunluğundaki duvarın üzerinde jiletli teller var.Sadece hudut duvarı değil entegre sınır güvenlik sistemi.Dışarıda asfalt yolumuz var. bu duvar duvarın içi 85 buçuk kilometreden bahsediyoruz ayrıca aydınlatma sistemlerimiz var güvenlik kameralarımız var hem gece görüş hem termal özelliği var duvar yapılmasına imkan vermiyor ve toprağa gömülü sismik sensörlerimiz var. Bunlar çok akıllı cihazlar ve algoritması ile üzerinden insan mı hayvan mı geçtiğini algılayabilen çok modern sistemler. Bir de ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak üretilen elektro-optik kule dediğimiz çok gelişmiş sistemlerimiz var. Elektro-optik sistemler adında olduğu gibi hem uzaktan algılama sistemlerini hem de görüntüleme sistemlerini kapsamaktadır. Çok yüksek kuleler ve çok yüksek teknoloji içeriyorlar. Bunlara insan radarı diyebiliriz. Alınan tedbirler ve tamamlanan bu çalışmalar sayesinde özellikle yasa dışı göçle mücadelede elimiz güçlendi. Bu yıl yaklaşık 13.800 göçmen engellendi. Sonumuza gelmek isteyen ve sınırımızı ihlal eden göçmenlerin sınır güvenlik güçlerimiz tarafından engellenerek ülkelerine geri gönderilmelerini ifade eden hukuki bir terimdir. Tekrar ihlalde bulunan yaklaşık 2.250 göçmen son hücumumuzda yakalandı. İlimizde ve sınırlarımız içinde tutuklananlardan 2 bin 59’u resmi işlemlerin ardından yasa gereği sınır dışı edildi. Doğal olarak bu işin bir de organizasyon tarafı var. Yani bu göçmenlerin ülkeye girişine izin veren ve buradan yasa dışı çıkar sağlayan göçmen kaçakçıları var. Bu kapsamda çok önemli operasyonlar gerçekleştirildi. Buna göre bu yıl 87 zanlı tutuklandı. 23 kişi tutuklandı, 23 araca da el konuldu. Bu ağları çok yakından takip ediyoruz. Sınır duvarı ve entegre sistem her yere yayıldığında bu sorunun önemli ölçüde geride bırakılacağını düşünüyorum” dedi.

“Terör örgütlerinin sınır hattını geçmesi mümkün değil”

Sınır duvarı ve entegre sistemler sayesinde sadece göçmen kaçakçılığı konusunda değil, terör ve uyuşturucu konusunda da üst düzey bir başarı yakaladıklarını vurgulayan Vali Varol, “84 kilometrenin tamamında aydınlatmamız var. gün ışığı ile ilgili, “Bu bölgelerde yeteri kadar sınır güvenlik gücümüz var. Sınır hududu boyunca 160’a yakın kameramız var. Ayrıca 33 adet elektro-optik kulemiz var. Sonuçta bu yüksek güvenlik düzeyi, sadece göçle mücadele açısından değil, terör, kaçakçılık ve insan kaçakçılığıyla mücadele açısından da büyük fayda sağlamaktadır. Bu kadar yüksek güvenlikli bir sınırınız varken terör örgütlerinin bu sınır hattından girmesi mümkün değil. Aslında ilimizde neredeyse hiç terör olayı yok. Terörün varlığı vatandaşlarımız için sadece kötü bir hatıradır. Hat, uyuşturucu kaçakçılığı ve narkotik açısından da çok önemli” dedi.

agliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu