Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı Ticaret Hedeflerini Açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “TDT üyesi ülkeler arasındaki toplam ticaret hacmi 2022 yılında yaklaşık 33 milyar dolar. 2023 yılında ise 42 milyar dolara çıktı. Bu rakam, üye ülkelerin dünyaya toplam ihracatının yüzde 6’sına tekabül ediyor” dedi. Hedefimiz bu rakama ulaşmaktır.” “Mevcut yüzde 10’a ulaşmak istiyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Rekabet Kurulu 1. Toplantı ve Törenine katıldı. Bakan Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) dayanışmasının üye ülkelerin kalkınmasına katkı sağlayacağını belirtti. Bakan Bolat, programda yaptığı açıklamada, TDT üyesi ülkelerin 2022 yılındaki toplam ihracatının yaklaşık 33 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Bu rakamın 2023’te 42 milyar dolara çıktığını belirten Bolat, “Söz konusu ihracat rakamı dünyaya yapılan toplam ihracatın yüzde 6’sına tekabül ediyor. Bu rakamı yüzde 10’a çıkarmak istiyoruz, hedefimiz bu.”

Bakan Bolat, Türk dünyası dayanışmasının önemine de değinerek, “Birliğimiz gücümüzdür, Türk dünyasının dayanışması çok değerlidir. TDT olarak 173 milyona yaklaşan genç nüfusumuz, gayri safi milli hasılamız istikrarlı bir şekilde ilerlemektedir. 1,5 trilyon dolar seviyesine ulaşan zengin doğal kaynaklarımız ve ticaretimiz, “Yollardaki konumumuz, ticari ve ekonomik iş birliğimizin daha da güçlendirilmesi için sağlam bir temel oluşturmaktadır” dedi.

“Türk Yatırım Fonu çeşitli branşlardaki kalkınma projelerine destek verecek”

Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde düzenlenen organizasyonlarda alınan kararlara ilişkin konuşan Bolat, “8. Devlet Liderleri Zirvesi’nde “Türk Yatırım Fonu” kuruldu. Eşitlik ilkesine dayalı olarak kurulan Türk Yatırım Fonu ile “Türk Yatırım Fonu” kuruldu. Üyelerin sermaye katkısı ve eşit oy haklarına sahip, KOBİ’leri destekleyen, ulusal ve “Uluslararası kuruluşlarla ortak finansman sağlanması, üretim kapasitesinin genişletilmesi, dijital altyapının güçlendirilmesi, çeşitli branşlarda kalkınma projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Bu sayede blok içi ticaret hacminin artırılarak nihai olarak örgüte üye ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunulması amaçlanıyor” dedi.

Yerli otomobil TOGG’a Türk devletlerinden yoğun talep

Bakan Bolat, örgüt üyelerinin dayanışma ruhuna uygun olarak birbirlerinin yerli üretimine destek verdiklerini belirterek, “Bunun Türkiye açısından en bariz örneklerinden biri de örgüt üyelerinin TOGG araçlarına gösterdiği yakın ilgi ve taleptir. Ayrıca örgüt, Türk devletleri arasındaki ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi için özel bir çaba sarf etmiştir.” “Amaç ekonomik bölgeler kurmak. Bu ekonomik bölgelerden ilki Turan Özel Ekonomik Bölgesi. Bölge, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini artırarak ekonomik kalkınmamıza katkı sağlayacak” dedi.

“Rekabet Kurulu ekonomik işbirliğimizi daha da ileriye taşıyacak”

Rekabet Konseyi, TDT koordinasyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Rekabet Kurumu ev sahipliğinde üye ülkelerin imzasıyla kuruldu. Bakan Bolat, “Rekabet Kurumumuzun öncülüğünde ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterliği ile uyum içerisinde başlatılan bu girişimle, Kurul üyeleri arasında bağların güçlendirilmesi amacıyla ortak çalışmalar, ziyaretler ve toplantılar gerçekleştirilecek. Bir yandan ortak tarih, dil ve kültürel mirasa dayalı olmak, bir yandan da günümüzün rekabet hukuku sorunlarını anlamak ve çözmek.” “Eğitim faaliyetleri yürütülecek, projeler geliştirilecek, bilgi ve tecrübe paylaşılacak, karşılıklı güven sağlanacak. Kuşkusuz bu durum sonuçta günümüz dünyasında hakim ekonomik paradigmaya hizmet edecektir.”

Bakan Bolat, “Rekabet Kurumumuz bu anlamda özellikle gelişmekte olan ülkelerde rekabet kültürünün yaygınlaştırılması ve kurumsallaşmanın sağlanması için çaba gösteriyor. Ticaret Bakanlığı olarak tüm bu gelişmeleri destekliyoruz.” – İSTANBUL

haber-kinik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu