Haber

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: BM’nin KKTC ile anlaşmasının olmaması kabul edilemez

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “BM’nin bunu yapmaması, KKTC ile anlaşmamız artık bizim için kabul edilemez bir aşamaya gelmiştir.” geldi.” dedi.

Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Lacroix, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis’in ardından KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.

Cumhurbaşkanlığı ofisinde gerçekleştirilen toplantıya, KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Okan Donangil, müzakere heyeti üyeleri ve danışmanlar hazır bulunurken, Lacroix’e BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart da eşlik etti.

Tatar, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Lacroix ile yaptığı görüşmelerde, Kıbrıs’ta iki devlet bulunduğunu ve burada faaliyetlerine devam edeceklerse KKTC ile de mutabakat zaptı imzalamaları gerektiğini aktardığını söyledi. .

Taleplerine yaklaşımın olumlu olduğunu belirten Tatar, BM’nin Kıbrıs’a atayacağı temsilcinin ancak tarafsız, yetkileri sınırlı ve belirli bir süre için görevlendirilecek “kişisel temsilci” şeklinde olabileceğini kaydetti. Tarafların taleplerini iletmek için zaman tanındı.

Tatar, doğrudan BM Güvenlik Konseyi’ne rapor verecek ve federal temelli bir anlaşma için müzakere zemini arayacak özel temsilci modelini reddedeceklerini söyledi.

Temsilci için onaylanmış belirli bir ismin bulunmadığına dikkat çeken Tatar, tamamen tarafsız olacak bir BM temsilcisini onaylayabileceklerini ifade etti.

Tatar, Kıbrıs’ta kalıcı, sürdürülebilir ve adil bir anlaşmanın egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün kabulünü gerektirdiğini yineleyerek, “BM’nin KKTC ile anlaşmasının olmaması artık bizim için kabul edilemez bir aşamaya gelmiştir. ” Bu kelimeyi kullandı.

BM yetkilisi Lacroix ile yaptığı görüşmede Yiğitler-Kazıklı Yol Projesi konusunun da gündeme geldiğini belirten Tatar, Yeşil Hat’taki Türklerin, Yunanlıların sahip oldukları arazilerde inşaat faaliyetlerine başlama niyetinden rahatsızlık duyduklarını ifade ettiğini belirtti. 40 yıldır çiftçilik yaptıklarını ve BM’den konuya müdahale etmesini istediklerini söyledi.

“Anlaşmadan memnunuz”

Lacroix, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Tatar’la sadece Kıbrıs meselesini ele almadıklarını, Ortadoğu’daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirtti.

KKTC’nin hayata geçirdiği Yiğitler-Kazık Yol Projesi konusunda Tatar’la görüştüklerini vurgulayan Lacroix, “Tarafların bu konuda vardığı anlaşmadan memnunuz.” söz konusu.

Lacroix, toplantıda Kıbrıs’ta her iki toplumu ilgilendiren teknik komitelerin çalışmalarının da gündeme getirildiğini belirterek, siyasi süreçteki ilerlemeyi desteklemek ve her iki tarafla yakın uyum içinde çalışmalarını sürdürmek konusunda kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

akyurthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu