İş

İsrail kendini ayağından vurdu: Kendine gel Netanyahu!

7 Ekim’den bu yana Gazze’ye saldıran İsrail’in ekonomisinde alarm zilleri çalmaya başladı. Çatışma bölgesine yakın şirketler birer birer kapanırken, ülkede ekonomik kriz baş gösterdi. Ülkenin önde gelen ekonomistlerinden 300’ü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya açık mektup yazdı. “Durumun ciddiyetinin farkında değilsiniz. Kendinize gelin.”davet yaptı.

İSRAİL’DE EKONOMİ ÇÖKÜŞTE
7 Ekim’den bu yana Gazze’ye saldıran İsrail’de ekonomik kriz kapıya dayandı. Çatışmalar ülke ekonomisinin sakinleşmesine ve yerel para biriminde ciddi değer kaybına neden oldu. İsrailli ekonomistler, çatışmaların sona ermesi halinde ülke ekonomisinde ciddi bir daralmanın beklendiğini belirtti.

ÇATIŞMALARIN MALİYETİ 17 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE OLACAK
Tel Aviv’deki yatırım şirketi Meitav’ın baş ekonomisti Alex Zabezhinsky, 60 gün sürmesini bekledikleri çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağını söyledi. Söz konusu tedbir, cephane ve yedek askerlerin seferber edilmesini, doğrudan çatışmanın maliyetini, maddi zararın tazminini, işletmelere ve ailelere yardım ödemelerini ve işsizlere tazminat ödenmesini içeriyor. Bu fiyat toplam ekonomik hasılanın (GSYİH) yüzde 3,5’ine tekabül ediyor.

ÜLKEDE ÇALIŞACAK PERSONEL KALMADI
Gazze Şeridi ve Lübnan’a gönderilen 350 bin yedek askerin de işgücü üzerinde olumsuz etkisi oldu. İsrail, işletmelerin zararlarını telafi edecek bir paket açıklarken, Merkez Bankası da küçük işletmelere 2,6 milyar dolar kaynak ayırdığını duyurdu.

ŞİRKETLERİN ÜÇTE BİRİ KAPATILDI
İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, İsrail’deki savaşın yol açtığı ekonomik krize manşet oldu. “Savaş ekonomiyi vururken İsrailli işletmeler zor durumda” Financial Times, Gazze Şeridi’ne yakın bölgelerdeki işletmelerin üçte birinin kapatıldığını ve yarıdan fazlasının yüzde 50 veya daha fazla gelir kaybı bildirdiğini yazdı. Belediyeler birçok şantiyeyi kapatmak zorunda kaldı.

İSRAİLLİ EKONOMİSTLER: AKLINIZI TUTUN NETANYAHU
Geçtiğimiz hafta 300 önde gelen İsrailli ekonomist, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e açık bir mektup yazdı. Netanyahu’ya yazdığı mektupta, “Durumun ciddiyetinin farkında değilsiniz. Kendinize gelin.” aradı. Mektupta şu ifadeler yer aldı: “İsrail’in uğradığı ağır darbe, ulusal önceliklerde temel bir değişimi ve savaşın zararlarını gidermek, mağdurlara yardım etmek ve ekonomiyi iyileştirmek için fonların büyük ölçüde yeniden yönlendirilmesini gerektiriyor.”

KAYNAK: HABERLER.COM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu