Haber

İran, Almanya’nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

İran, Alman makamlarının İran’la ilgili açıklamalarına yanıt olarak, ülkenin Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Almanya’nın Tahran Büyükelçisi Hans Udo Muzel’in, Alman makamlarının konuyla ilgili “müdahaleci” açıklamalarına yanıt olarak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı duyuruldu. İran’ın iç gelişmeleri ve ülkede devam eden “kafa karışıklığı ve istikrarsızlığı destekleyici tutumlar”.

Açıklamada, Almanya’nın İran’ın iç işlerine devam eden “kabul edilemez müdahalesine” tepki olarak Tahran’ın protestosunun Büyükelçi Muzel’e iletildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmede Alman Büyükelçi’ye, Alman makamlarının “yıkıcı eylemleri” başkaları için iyi, kendileri için kötü olarak görme “çifte standardı”nın son derece üzücü olduğu söylendi.

Öte yandan Almanya’nın Tahran Büyükelçisi Hans Udo Muzel’in “İran mesajı ülkesine ileteceğini” ifade ettiği bildirildi.

İran-Almanya gerilimi

İran Dışişleri Bakanlığı, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un 14 Kasım’da İran’a ilişkin açıklamalarına ve 28 Kasım’da İnsan Hakları Kurulu’nda Almanya temsilcilerinin İran’a karşı yaptıkları açıklamalara tepki olarak Muzel’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, İran’da göstericilere yönelik şiddetin sorumlularının yargılanmasını istedi.

İran’daki protestoları “cesur” olarak nitelendiren Steinmeier, özgürlük özlemlerinin hiçbir yerde bastırılamayacağını ve bunu dünyaya gösterdiklerini belirtti.

Hükümet Sözcü Yardımcısı Christiane Hoffman, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında İran’da bir göstericinin infaz edilmesini şiddetle kınadıklarını belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da dün İran’ın Berlin Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, gösterici Muhsin Şikari’nin idam edilmesi nedeniyle hükümetin tepkisini dile getirdi.

İran’da Muhsin Shikari’nin idamı

Muhsin Şikari, Perşembe günü İran’daki Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı olarak idam edilen ilk göstericiydi.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı 11 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Devrim Mahkemeleri tarafından verilen ölüm cezalarının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. Yargı Başkanı Gulam Hussein Muhsini Ejei, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada, idam cezasına çarptırılan bazı kişilerin cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceklerini söyledi.

İran Ceza Kanunu’na göre “kamu düzenini bozmak, fitne çıkarmak ve devlete savaş açmak” amacıyla hata yapanlar ölüm cezasıyla yargılanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu