Haber

Depremlerde dördüncü gün: Can kaybı artıyor

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve en az 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde dördüncü gününe girerken can kaybı artıyor. Grupların arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

YÖK, bahar eğitim ve öğretim döngüsünün açılışını erteledi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), deprem nedeniyle yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim-öğretim döngüsünün açılmasını ikinci bir duyuruya kadar süresiz olarak erteledi. YÖK’ün bugün yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilimizi doğrudan etkileyen deprem nedeniyle;
• Bu bölgeden diğer illerdeki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler eğitim ve öğretime katılamayacak,
• Bu öğrencilerin bir kısmının yakınlarının afetten doğrudan etkilendiği,
• Yükseköğretim kurumlarımızdaki arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerine başta öğrencilerimiz olmak üzere akademik ve idari çalışanlarımızın katılımı,
Bu durum dikkate alınarak tüm yükseköğretim kurumlarımızda bahar eğitim-öğretim döngüsünün açılması ikinci bir duyuruya kadar süresiz olarak ertelenmiştir.

Türkiye genelinde okullar 20 Şubat’a kadar tatil edildi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle Türkiye’de eğitime verdiğimiz orta yolu 20 Şubat’a kadar uzatma kararı aldık.”

OHAL kanunu Meclis’te kabul edildi

Depremden etkilenen 10 ili kapsayan Olağanüstü Hal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi. 3 aylık olağanüstü hal kapsamına alınan iller ise Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Kilis, Gaziantep, Osmaniye ve Adana oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep’te yaptığı açıklamada, “Türkiye’de ticarette bu süreci istismar eden ve ticareti bozan tüm tefecilere ve fitneci gruplara OHAL ile devlete müdahale imkanı vermiş olacak. Bazı yerlerde maalesef bazı yerlerde maalesef. , bakıyorsunuz marketlerde, alışveriş merkezlerinde yağma çabaları var.Devlet bu yetkiyi meclisten alarak OHAL ile onların iş ve çabalarına müdahale etme imkanına sahip olacak” dedi.

Erdoğan: 16 bin 170 kişi hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmaniye’de yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaş sayısının 16 bin 170’e çıktığını söyledi. Erdoğan, depremde 64 bin 194 kişinin de yaralandığını bildirdi. 6 bin 444 binanın yıkıldığını belirten Erdoğan, “Devletimiz 10 ilimizde tüm bakanlıkları ve kurumlarıyla faaliyetlerini sürdürüyor.”

Sentop’tan milletvekillerine maaşlarını bağışlama çağrısı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerine en az bir maaşının AFAD’a yardım olarak bağışlanması çağrısında bulunarak, kendisinin de üç maaşını AFAD’a bağışladığını belirtti. Şentop, “Her bir milletvekilimizin en az bir maaşını yardım kampanyasına bağışlayarak depremde zarar gören vatandaşlarımıza destek olmaları için AFAD’a çağrıda bulunuyorum. Diğer birçok kampanyaya nakdi ve ayni katılımımın yanı sıra, Maaşımın 3’ünü AFAD’a bağışladım.”

CHP ve İYİ Parti milletvekilleri maaşlarını bağışladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti milletvekilleri, bu ay alacakları maaşları depremzedelerin ihtiyaçları için kullanılmak üzere bağışlama kararı aldı. CHP’den yapılan açıklamada, “Genel Liderimiz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde tüm milletvekillerimiz bu ayki milletvekili maaşlarının afet bölgesindeki depremzedelere takviye olarak gönderilmesine karar vermiştir” denildi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İYİ Parti Meclis Kümemiz ve milletvekillerimiz, depremden etkilenen vatandaşlarımızın ihtiyaçları için kullanılmak üzere bir maaş bağışlanmasına karar vermiştir. Çocuklarımıza sahip çıkmak bizim için ulusal bir sorumluluktur” dedi. .

Oktay: Türkiye genelinde ana arterler ulaşıma açıldı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, olağanüstü hal ilan edilmesi için yapılacak oylama öncesi TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde tespit edilen can kaybının 14 bin 351 olduğunu söyledi. Sarsıntılarda 63 bin 794 vatandaşın yaralandığını söyleyen Oktay, 6 bin 444 binanın yıkıldığını açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarına şu anda 24 bin 727 çalışanın aktif olarak katıldığını söyleyen Oktay, arama kurtarma ekiplerinin yurt dışından 5 bin 125 kişi olduğunu bildirdi. Oktay, “Arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra çok sayıda gönüllümüz, yerel yönetimlerimiz, sağlık personelimiz, emniyet personelimiz, güvenlik güçlerimiz ve silahlı kuvvetler personelimiz de sahada görev yapıyor” diyen Oktay, fiili olarak 113 bin 318 kişinin çalıştığını sözlerine ekledi. afet bölgesinde. Oktay, Türkiye’de yol ağında bulunan ana arterlerin tamamının ulaşıma açık olduğuna değindi.

AFAD: 28 bin 44 kişi deprem bölgesinden tahliye edildi

AFAD, deprem bölgesinde bulunan 28 bin 44 vatandaşın tahliye edildiğini duyurdu. Açıklamada, “9 Şubat 2023 saat 11.38 itibarıyla afet bölgesinden karayolu ve demiryolu ile 4.607, hava yolu ile 23.437 olmak üzere toplam 28.044 vatandaş tahliye edilmiştir.” denildi.

Tahliye edilen vatandaşların gidecekleri illerde Valilikler ve AFAD doğrultusunda belirlenen konaklama alanlarına ve misafirhanelere yerleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, afet bölgesini kendi imkanlarıyla ulaşım sağlayarak terk etmek isteyen vatandaşların çıkış öncesi yerlerindeki Jandarma tahliye noktalarına haber vermeleri halinde gidecekleri illerdeki sığınma noktalarına yönlendirildiği belirtildi.

Şanlıurfa ve Kilis’te arama kurtarma çalışmaları sona erdi

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD), depremlerden diğer illere göre daha az etkilenen Kilis’te arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini, buradaki ekiplerin başka illere kaydırıldığını duyurdu. iller.

AFAD daha önce Şanlıurfa’daki arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurmuştu.

Türkiye’ye yardım nakliye seferleri başlıyor

Alman Hava Kuvvetleri’nin Türkiye’deki deprem bölgesine yaptığı yardım seferleri perşembe günü başlayacak. Sabah, Airbus A400M uçakları, Hannover şehri yakınlarındaki Wunstorf’taki askeri havaalanında yardım malzemeleriyle yüklendi. Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre uçaklar öğlen saatlerinde kalkacak.

Baden-Württemberg Teknik Yardım Kuruluşu (THW) tarafından söz konusu uçaklara yaklaşık 50 ton yardım malzemesi yüklendi. Deprem bölgesine gönderilecek yardım malzemelerinin ortasında yaklaşık 2000 kamp yatağı, uyku tulumu, battaniye, çadır, ısıtıcı ve uyku matı bulunuyor.

Depremzedeler 70 saat sonra kurtarıldı

Depremden etkilenen illerde arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları sırasında ekipler, Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde enkaz altında kalan bir yaralıya ulaştı. Yazgül Çaçan’ın depremden 72 saat sonra enkazdan yaralı olarak kurtarıldığı bildirildi.

Bölgede çalışmalarını yoğunlaştıran ekiplerin, Gaziantep Merkez Batıkent Mahallesi’nde bir binanın enkazından ses gelmesi üzerine bir aileden 3 kişiye sağ olarak ulaştığı bildirildi. Ersin ve Mustafa Tabur ile babaları Mithat Tabur enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.

Kahramanmaraş’ta depremden 73 saat sonra biri çocuk üç kişilik aile enkazdan kurtarıldı. Azerbaycan Bulvarı’nda bulunan 7 katlı apartmanın enkazından duyulan sesin ardından ekiplerin uzun süre çalışmasının ardından Ali Bağış, eşi Zelal ve 5 yaşındaki kızı Mir Berzan Bağış’a ulaşıldığı bildirildi. Onikisubat mahallesi.

Erdoğan: Eksikler var, kurallar çok net, net

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde en çok hasar gören il olan Hatay’ı ziyaret ederek yaptığı açıklamada, “Tarihimizin en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadık. Maalesef art arda 10 ilde iki büyük depreme maruz kaldık. diğer” dedi.

Hatay’ın bu afetten en çok etkilenen, en çok yıkım ve can kaybı yaşayan illerden biri olduğunu belirten Erdoğan, ilde 21 bin 200 çalışanın bir misyonu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elbette eksiklikler var, şartlar çok açık ve ortada. Böyle büyük bir felakete hazırlıklı olmak mümkün değil” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devlet ve milleti omuz omuza vererek, afetin yol açtığı yıkıntıları inşallah kaldıracağız, hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız.”

Öte yandan Çarşamba günü erişime kapatılan Twitter’ın sahibi Elon Musk, “Twitter’a Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde tekrar erişim sağlanacağı bilgisi verilmiştir” mesajını paylaştı.

DW / EC,HT,SSB,ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu