Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına itiraz! YSK bugün nihai kararını açıklayacak…

ensonhaber.com

2023 seçimleri arifesinde siyasi gündemin ana konularından biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına yönelik itirazlar…

Bugüne kadar sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığı Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) temyiz edildi.

Taraflardan itiraz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına Düzce Partisi, DEVA Partisi ve Memleket Partisi’nden itiraz geldi.

İtirazda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki dönem Cumhurbaşkanlığı yaptığı ileri sürülerek, yeniden seçilmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürüldü.

Temyiz dilekçesinde, 28 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan süreksiz aday listesinde yer alan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın süreksiz cumhurbaşkanı aday listesinden çıkarılması istendi.

“Üçüncü adaylık olacak”

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz itirazları şu ifadelerle açıkladı;

Cumhurbaşkanının en fazla iki defa seçileceği konusu ilk kez 2007 yılında Anayasamıza dahil edildi. 2017 yılında yapılan değişiklikte bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla Sayın Erdoğan’ın 2014’te ilk, 2018’de ise ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildiğini hepimiz biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı sabit olduğu ve halen cumhurbaşkanı unvanını taşıdığı için üçüncü kez aday gösterilecek. bir sonraki seçim. Bu, Anayasa’da açıkça belirtilmiştir.

Adaylığa itiraz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığına herhangi bir itirazın olmadığı defalarca dile getirildi.

Son açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ şu ifadeleri kullandı;

Anayasa hukukunun temel ilkeleri, yorum sistemleri, yasama belgeleri ve Anayasa Mahkemesi içtihatları uyarınca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olması ve Cumhurbaşkanlığı’nda cumhurbaşkanı seçilmesi yolunda anayasal ve hukuki bir sorun bulunmamaktadır. 14 Mayıs 2023’te yapılacak seçimler. Anayasal kararlar değişmez ve siyasi hesaplarla veya Anayasa’ya aykırı yorumlarla değiştirilemez. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adaylığı, Anayasa’nın yeni 101. maddesine göre ikinci adaylığı olma özelliğini taşıyor. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasal hakkıdır. Bu hakkın kullanılmasının önünde anayasal veya yasal bir engel bulunmamaktadır. Ayrıca bu hakkın kullanılması Anayasa güvencesi altındadır.

mesele halledildi

Tartışmalı iddianın netlik kazanacağı gün bugün.

YSK, tarafların itirazlarını bugün karara bağlayacak. Daha sonra kesin listeler Resmi Gazete’de yayımlanacak.

Kurulun seçim takvimine göre cumhurbaşkanlığı seçimi propaganda dönemi yarın başlayacak.

yusufeli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu