Haber

Bakan Bozdağ, HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısında konuştu: (3)

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “2002’de 100 bin kişiye düşen hakim sayısı 9,40 iken şu anda 18,7. 100 bin kişiye düşen savcı sayısı 4,97 iken şu anda 8,84’e çıkardık. kadın hakim sayısı 2002’de 8.84’e çıktı.” 1725 iken şimdi 7 bin 128 oldu. Artış yüzde 313. Kadın savcı sayımız sadece 122 iken şimdi 1228 oldu. Artış oranımız yüzde 906.” dedi.

Bozdağ, Yozgat’ta Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezi’nde düzenlenen HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerleme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ihtiyaç duyulması halinde UYAP üzerinden bazı kontrol işlerinin de yapılabileceğini söyledi.

Asıl amaçlarının sahada kontrolü gerçekleştirmek olduğunu belirten Bozdağ, yerinde yapılan kontrollerin birçok arızanın tespit edilerek düzeltilmesinde büyük fayda sağladığını belirtti.

Bozdağ, kontrolün zaman içinde etkin ve faydalı bir şekilde yürütülmesinin sağlanacağını ve bu konuda kararlı olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Çünkü aktif kontrolün olmadığı yerlerde eksiklikleri görüp gösterme imkanının, sadece Yargıtay ve temyiz kontrolü ile değerlendirme yapmanın bizi yanlış sonuçlara götürmediğini gördük. Dolayısıyla yerel kontrolün de faydası oluyor. Hakim ve savcılarımızın niteliklerini artırmak, sorunları görmek, sorunları analiz etmek, gerekirse yasal değişiklikler yapmak için bize çok iyi biliyoruz ki başka türlü adımlar atılması gerekiyorsa bu çok büyük bir yol göstericidir. Bu adımları atmamız için. Elbette yerinde kontrollerde hata, ayıp, kusur ve yanlış arayan bir yaklaşıma rastlamadığımızı belirtmek isterim.”

“Adalet Akademisi ve kurulla iş birliği içinde eğitim vereceğiz”

Bu denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapılmasında, sonuçlarının görülmesinde ve değerlendirilmesinde büyük fayda olduğuna işaret eden Bozdağ, “Diyelim ki bir savcı denetime gitti ve durumu gördü, işlem yapılmadan bırakılan belgeler var, bunlar var. aylarca kaldı tabi müfettişimiz veya başmüfettişimiz gerekli uyarı ve değerlendirmeyi yapacaktır gerekli önleyici tedbir ve tavsiyelerde bulunmasında elbette fayda vardır. kendi notları. 2 yıl oldu yine ilerleme var. O zaman disiplin fonksiyonunun ikinci aşamasında teftiş kurallarına uyulmazsa onu çalıştırmaya kararlı olmalıyız.” dedi.

İlerlemeyi alışkanlık haline getirmemeleri gerektiğini vurgulayan Bozdağ, “Şimdi siz bütün bunları görüp uyardığınızda ve gerekli telkinlerde bulunduğunuzda, kişi atanıp başka bir yere gitse bile o eksiklikler giderilmezse. Bir önceki yılın kontrol raporuna baktığınız zaman kişi atanıp başka bir yere gitmiş olsa bile bundan sonraki süreçte Adalet Akademisi ve meclis iş birliği içinde onları yetiştireceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Bozdağ, hizmet içi eğitim konusunda artık takdirin ötesine geçerek uygulamaya koyacaklarını bildirdi.

Bir ilde aylarca işlenmeyen çok dosya olduğuna dikkat çeken Bozdağ, çok sayıda savcı ve hakimi inceleme izni verdiklerini ifade etti.

“Belge 6 ay 1 yıl işlenmeden mi kalır”

Gelişmeler açısından tereddüt etmeden araştırma ve soruşturma adımlarını atacaklarını belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

“Belge 6 ay mı yoksa bir yıl mı işlenmeden kalacak? Olursa bir eksikliğimiz, hatamız, ihmalimiz var. Daha fazlasını söylemeye vaktim yok. kanunun öngördüğü esaslara uygun olarak ve aksatmadan, “Adalete olan güvenin artmasında ve yargı hizmetlerinden memnuniyetinin artmasında en büyük rolü oynayacağına yürekten inanıyorum. Yönlendirme ve yönlendirmelerinizin hakim ve savcılarımıza çok şey katacağına yürekten inanıyorum. Bu kontrollerin eksiklerimizi görmemizde ve bir daha tekrarlanmaması adına bizlere büyük katkı sağlayacağını umuyorum.”

Yargının şu anda halkla ilişkilerinde sorunlar yaşadığına değinen Bozdağ, kapılarına “avukatla görüşme olmaz” yazanların olduğunu hatırlattı.

Bakan Bekir Bozdağ, vatandaşla veya avukatla görüşmeyen hakim ve savcılar olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunu tavsiye edenler de var. Asla unutmamalıyız. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı vatandaşa kapılarını kapatmakla olmaz. Avukatlarla görüşmemekle olmaz. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı da olmaz. müzakere ederek veya konuşarak bağımsız ve tarafsız bir karar verirsiniz.Böyle yaparsanız yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ortadan kalkar.Kimseyle görüşmeden ve taraflı karar vermediğinizde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı korunur mu? Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, avukat kapatılıp taraflı karar verildiğinde korunur mu?Tarafsız karar vermek ancak Anayasa, hukuk, hukuk ve bunlara bağlı bir vicdanla, herkesle ve herkesle görüşürken mümkündür. gerektiğinde ölçülü bir şekilde karar vermek.”

“İnsanları dinlemek, insanların gözlerine bakmaktır”

Bir hakim veya savcıya “niye görüşüyorsunuz” eleştirisi yapılırsa o kapıların herkese kapatılacağını anlatan Bozdağ, şu görüşleri paylaştı:

“Görüşmemeyi tavsiye etsek ama tarafsızlık algısını zedelemeden toplantının yöntemi ve aslı nasıl olacaksa, bu görüşme sorunu elbette milletin beklediği gibi doğru olacaktır. Dolayısıyla hakimlerimizin ve hakemlerimizin ilişkileri de Halkımızla, vatandaşlarımızla, işi olanla, işi olmayanla olan savcılar elbette apaçıktır.Bunun kararlar kadar değerli olduğunun altını çizmek isterim.Tabii ki değerli başmüfettişlerimiz, teftişimizin müfettişleri. heyet, meslek öncesi ve hizmet içi eğitimler, ailemizden ve okuldan aldığımız eğitimler rehberlik ve rehberlik sağlayacaktır.Bunda bir yanlışlık olduğu da kesin ama şunu da söylediğimi sanmayın: Kendi mahkemelerinde yargılanan sanıklarla maç yapmak için bir restoranda veya rastgele bir yerde oturmak, Spor Yemek yapmaktan ve yemekten kastettiğim anlaşılmasın. Yani savcı ve hakim gelip makamında konuşmak istediğinde yapılan konuşmalar. Oradaki insanları dinlemek, milletin gözünün içine bakmaktır.”

Bozdağ, yeni dönemde teftişin aktif olarak yürütülmesinin, hakim ve savcıların liyakatinin gelişmesine, tecrübelerinin artmasına, kararlarının doğruluğunun artmasına ve yargıçların memnuniyetinin artmasına büyük katkı sağlayacağından hiç şüphesi olmadığını belirtti. Aldıkları kararlardan dolayı kamuoyu

Özlük hakları için sağladıkları kısmi güzelleştirmenin yeterli olmadığının da farkında olduklarını belirten Bozdağ, “Arkadaşlarımızla hem sahada olmak hem de aile bütünlüğünü koruyarak aile bütünlüğünü koruyacak şekilde aile hayatını sürdürmek konusunda istişare halindeyiz. Çalışma kuralları.Bu yüzden bunu size bıraktık ve arkadaşlarımız nasıl mutlu olacaklar.Üretken olacakları bir çalışma sistemi varsa bu çalışma sistemine göre yapmak ve her zaman yerde değil, yaklaşık bir hafta. yerde, bir hafta Ankara, İstanbul, İzmir’de ya da 2 hafta arazide, 2 hafta Ankara, İstanbul ve İzmir’de aileleriyle birlikte.Tabii ki düzenlemenin düzenlenmesinde büyük fayda olduğu tartışılmaz.” sözlerini söyledi.

Bakan Bozdağ, Adalet Bakanlığı ve Adalet Akademisi aracılığıyla eğitimler yürütülürken, hakim ve savcıların niteliklerinin artırılmasına büyük önem verdiklerinin altını çizdi.

Hakim ve savcı sayısı arttı

Daha önce hakim ve savcı adaylığı olduğunu hatırlatan Bozdağ, “Şimdi bunu kaldırdık ve hakim ve savcı yardımcılarının kurulmasını getirdik. Amacımız her hakimin bir hakimin yanında bir muavin olarak yetişmesini ve hakim ve savcı yardımcısı olarak yetişmesini sağlamaktır. Her savcı, bir savcının yanında yardımcı olarak görev yapar.” dedim.

Hükümetin hakim ve savcı sayısının artırılmasına büyük önem verdiğini vurgulayan Bozdağ, Türkiye’de 2002 yılında 9 bin 349 hakim ve savcı bulunurken, şu anda 22 bin 834 hakim ve savcı bulunduğunu bildirdi.

Artış oranının yaklaşık yüzde 144 olduğuna işaret eden Bozdağ, “Avrupa’da 100 bin kişiye düşen hakim sayısı farklı, Türkiye’de farklı. Türkiye’deki rakamı vereyim. 2002’de 9,40 olan 18, 100 bin kişiye düşen savcı sayısı 4,97 iken şimdi 8,84’e çıkardık, 2002’de 1725 olan kadın hakim sayısı bugün 7 bin 128. Artış yüzde 313. Kadın savcı sayımız sadece 122 oldu. Aynı zamanda 1228 oldu. Artış oranımız yüzde 906 oldu. Yani daha fazla kadının adalete dokunmasına olanak sağladık. Önümüzdeki dönemde bu sayıları artırarak Avrupa’nın 100 bin kişiye düşen hakim ve savcı standardını yakalamaya kararlıyız.” ifadesini kullandı.

Bozdağ, HSK’nın performansa dayalı değerlendirme yöntemini de başlattığına işaret ederek, hakim ve savcıların performanslarının değerlendirilmesinde son derece önemli bir tedbirin ortaya konulduğunu belirtti.

Mahkeme sayısında artış var

Türkiye’deki mahkeme sayısında da önemli değişiklikler yaptıklarını anlatan Bozdağ, “Hakim, savcı ve işçi sayılarını artırırken vatandaşlarımızın işleri zamanında bitsin diye mahkeme sayılarını da artırdık. geciken adaletin adalet olmadığı anlayışıyla daha gerçekçi bir çaba sarf ediyoruz.2002’de 3 bin 580 adliye mahkemesi varken bugün 6 bin 950 adliye var.Mahkeme sayımızı yüzde 100’e yakın artırdık. ticaret mahkemesini 47’den 103’e çıkardık, inşallah daha da artırmayı planlıyoruz.Tüketici mahkemesini 5’ten 99’a çıkarmak için birçok adım attık ve ihtisaslaştığımızı ifade etmek isterim.” dedim.

“Temyiz gerçekten harika bir iş çıkarıyor”

Temyizin devreye alınmasının yargıda da büyük bir devrim olduğuna işaret eden Bozdağ, temyizi boğmak isteyen çok çevre olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Avrupa Konseyi’nde olmayan tek ülke Türkiye’ydi. Yargıtay’a gidenler için söylüyorum. Ceza davalarına baktığınız zaman yaklaşık yüzde 11’inin bozulduğunu, yüzde 89’unun onaylandığını görüyoruz. . Bu ne anlama geliyor? Temyiz gerçekten harika bir iş çıkarıyor. Kararlarındaki doğruluk oranı tartışılmaz derecede yüksek.”

Adalet Bakanı Bozdağ, “İtiraz girdi, yargı uzadı, süre uzadı” gibi söylemlerin olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

“İtiraz, yargılamayı hızlandıran ve makul sürede yargılamaya büyük katkı sağlayan bir sistem oldu. Davaların süresini de kısalttı. Davalarda isabet oranını da artırdı. Mahkemenin iş yükünü de azalttı. Yargıtay içtihatlarının güçlenmesine katkı sağladı Yargıtay milyonlarca belgeyi nasıl feshedecek Yeni bürolar mı açacaktık Yeni üyeler alacak mıydık Bu yüzden sanıyorum ki form istinafa yönelik bu eleştirilerin bir kısmı sadece bir bakıştan kaynaklanıyor işte ilk derece mahkemesi istinaf mahkemesi var istinaf gerçekleşti uzun zaman aldı öyle bir şey yok istinaf süresi uzamadı Aslında işi kısalttı.”

(Bitti)

haber-nilufer.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort