Ekonomi

Altın yatırımcısı ABD enflasyonuna odaklandı

Altın, yatırımcıların Fed’in sıkılaştırma döngüsünü ne zaman duraklatacağını etkileyecek olan ABD enflasyon verilerine odaklanmasıyla tutundu.

Kıymetli metal geçen hafta yüzde 1,4 yükseldikten sonra bu hafta yaklaşık yüzde 1 yükselerek rekor seviyelere yakın.

Spot altının onsu 2.031 dolardan işlem görüyor. Ons altın ve orta banka Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altın 1275 TL’den alıcı buluyor.

Öte yandan Darphane altın sertifikasına göre gram altın 1492 TL’ye karşılık gelirken, Kapalıçarşı’da gram altın 1397 TL’ye denk geliyor.

ABD’de açıklanacak çekirdek enflasyon verilerinin Nisan ayında manşet enflasyonun yıllık bazda yüzde 5 arttığını göstermesi bekleniyor ancak bu rakam yine de Fed için rahatsız edici derecede yüksek bir seviye olarak değerlendiriliyor.

Opsiyon tüccarları fiyat oranlarını Haziran ve Temmuz aylarında artırdı

Opsiyon tacirleri, Haziran ve Temmuz aylarındaki bir sonraki para politikası toplantılarında Fed’in daha fazla faiz artırımını fiyatlıyor.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Ed Moya’ya göre, faiz getirmeyen spot altın için daha yüksek oranlar genellikle negatif olsa da, pahalı metal bir “kazan-kazan” senaryosuna giriyor olabilir.

Moya notunda, “Sıcak bir enflasyon raporu, faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmayı, büyüme beklentilerini felç etmeyi ve Borsada satışları tetiklemeyi haklı çıkaracaktır” dedi. Enflasyon verilerindeki bir soğuma ise Fed’in yılın ilerleyen dönemlerindeki sıkılaştırma döngüsünü ve faiz indirimlerini destekleyebilir.

Öte yandan, yaklaşan ABD borç tavanı krizi, yatırımcı güvenini daha da kötüleştiriyor. Çözüm bulunamaması spot altının cazibesini artırmak için fiyatlanıyor ve doların durumu için gerçek bir risk oluşturuyor.

Kıymetli metal geçen hafta rekor seviyelere yaklaşarak, Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sona erdiği ve yıl sonuna kadar faiz oranlarını indirebileceği beklentileriyle yükseldi. altında1291 TL ile rekor kırıldı.

haber-kiziloren.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu