Ekonomi

Almanya’dan enerjide 54 milyar euroluk önlem paketi

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, Rusya’nın güç arzını kısma atılımlarının sonuçlarını denetim altına almaya çalışırken, önümüzdeki yıl şirketler ve konutlar için gaz ve elektrik fiyatlarına bir üst hudut getirecek.

Hükümet yetkililerine nazaran, yaklaşık 54 milyar euroya (55,5 milyar dolar) mal olacak tedbir paketi 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

Bloomberg’in haberine nazaran, sübvansiyonlar geriye dönük olarak Ocak ve Şubat ayları için ödenecek. Gaz tüketicileri de Aralık ayı için bir kereye mahsus devlet dayanağı alacak.

Salı günü yapılan açıklamaya nazaran elektrik faturalarına yönelik yardım, kısmen elektrik kârları üzerinden alınacak bir vergi ile finanse edilecek. Yenilenebilir güçler de dahil olmak üzere neredeyse tüm elektrik üretimi cinsleri, gaz ve taş kömürü haricinde fiyatlandırılacak.

Eylül ayına kadar geriye dönük olarak uygulamaya konulacak verginin kesimdeki yatırımları etkileyebileceği konusunda birçok firma ikazda bulundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yönetimi, kışı atlatmak için bir dizi adım attı.

Haneler için gaz fiyatları, geçen yılki kullanım seviyelerine göre tüketimin yüzde 80’i için kilovat saat başına 12 sent ile sınırlanacak. Endüstriyel tüketiciler için gaz tüketiminin yüzde 70’i sübvanse edilecek. Elektrik fiyatları kilovat başına 40 sent ile sonlandırılacak.

Mart ayında fiyat frenlerinin başlaması, birinci olarak hükümetin planladığı üzere Ocak ayına kadar kısa müddette operasyonları düzenlemenin mümkün olmayacağını söyleyen güç şirketleri için bir rahatlama manasına gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu