Haber

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıkladı! Kayyımların elinde bulunan mallar satışa sunulacak.

İcra veya eksik evrak nedeniyle trafikten men edilen binlerce otomobil ve motosiklet, kayyım otoparklarında çürümeye terk ediliyor.

Adalet Bakanlığı, otomobil çöplüğüne dönüşen kayyım otoparklarıyla ilgili harekete geçti.

Bakan Tunç yeni uygulamayı duyurdu

Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, el konulan mülklerin kayyumların elinde çürümesini önleyecek uygulamanın 1 Kasım 2023’te hayata geçirileceğini duyurdu.

Kamu yararı dikkate alınacak

Bakan Tunç, haciz kaldırılan ancak kayyımlarca korunmaya devam edilen malların, yasal istisnalar (gümrük idaresi, tahsil dairesi) dışında öncelikle borçluya teslim edilmesi gerektiğini, aksi takdirde elektronik satış kararlarının uygulanacağını temin etti. tescilli mallar açısından hak sahiplerinin çıkarları ve kamu yararı dikkate alınarak uygulanacaktır.

Elektronik satış kararlarına rağmen alıcı bulamayan mallar üzerinde hak sahiplerinin haklarının korunmaması halinde, malın mülkiyeti ücret karşılığında kayyumlara, kamu yararı için de MKE’ye devredilecek.

Tunç, açıklamasında, koruma altına alınan el konulan malların tasfiyesine tarafların menfaatleri ve kamu yararı dikkate alınarak karar verildiğini belirtti.

“Elektronik satış hükümleri uygulanacaktır”

X hesabından paylaşım yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç şunları söyledi:

Muhafaza tedbirine ilişkin haciz kaldırılmış ancak kayyumlar tarafından halen korunmakta olan mallar, yasal istisnalar (gümrük idaresi, tahsil dairesi) dışında öncelikle borçlunun eline geçerek borçlunun menfaatleri korunmaktadır. Borçlunun taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkını kullanmaması durumunda, rehin sahibine rehinden doğan haklarını kullanmasına fırsat verilmekte ve teşvik edilmektedir. Hak sahiplerinin haklarını kullanmaktan imtina etmesi halinde, kayıtlı mallar açısından elektronik satış kararları yine hak sahiplerinin menfaatleri ve kamu yararı gözetilerek uygulamaya konulmuştur. Hak sahiplerinin kayıtlı mallar ile elektronik satış kararlarının uygulanmasına rağmen alıcı bulamayan diğer mallar üzerindeki haklarını kullanmayı reddetmeleri halinde mülkiyeti kayyumlara ve kamu yararına faaliyet gösteren MKE A.Ş.’ye devredildi. kamu yararı dikkate alınarak kanunla belirlenen bedel karşılığında iade edilir. Satış ve mülkiyet durumunda, gelirler korunacak ve hak sahiplerine ödenecektir.

Kızılay’a ücretsiz transfer

Tüm işlemler yapılmasına rağmen sahiplik süresinin gerçekleşememesi durumunda, söz konusu malların çürümeye terk edilerek ülke ekonomisine ve çevreye verilecek zararın önlenmesi amacıyla Türk Kızılay Derneği’ne serbest süre düzenlenmiştir. Tasfiye işleminin usul ve esaslarına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı ve tasfiye, belirlenen takvime göre 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak.

kuyucakhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu